Сучасний стан іхтіофауни Молочного лиману Азовського моря - Смірнов, А.І. (Національний Науково-природничий музей НАН України, 2006)
Методом обліку кількості таксонів в іхтіологічних пробах фондових колекцій Зоологічного музею ННПМ НАНУ і аналізу даних багаторічних досліджень по Молочному лиману і суміжним акваторіям виявлено значні негативні зміни у складі іхтіофауни у бік зменшення кількості таксонів риб в ньому більш як удвічі, у порівнянні з максимальною кількістю (50) у період незарегульованого притоку річкових вод і вільного водообміну лиману з Азовським морем (середина 40-х-60-і рр.). Ці особливості обумовлюються прогресуючим осолоненням лиману внаслідок відособлення його від річкового і морського опріснення.