Доба Мазепи й Палія в документах - Мицик, Ю. (Сiверянський лiтопис, 2016)
У статті публікуються унікальні документи видатних вождів козацтва – І. Мазепи, С. Палія, Самуся. Вони були вперше виявлені і уводяться до наукового обігу. Крім того, публікуються регести польських рукописних газет кінця ХVІІ – початку ХVІІІ ст., котрі проливають світло на добу Івана Мазепи, на антипольське повстання 1702-1704 рр. і на початковий період Північної війни. Вони були виявлені в архівосховищах Польщі. Публікації документів передує вступна стаття, в котрій ідеться про значення згаданих джерел, їхню достовірність, інформаційні можливості.