Опис курсу риторики Чернігівського колегіуму Reginae Hortus Eloquentiae…» (1717/18 н. р.) - Циганок, О. (Сiверянський лiтопис, 2016)
У статті описується рукописний підручник риторики Чернігівського колегіуму «Reginae hortus eloquentiae...» [Сад цариці красномовства...] (1717/18 н. р.). Трактат зберігся у двох списках, другий із них ідентифікований автором статті. На основі обох списків зроблено опис курсу: подаються його повна назва латиною і в перекладі українською мовою, назви розділів і підрозділів (параграфів) із посиланнями на відповідні аркуші обох списків, примітки.