Битва з татарами під Мартиновим 1624 р. - Тимів, І. (Сiверянський лiтопис, 2016)
У статті розглянуто політичні передумови та обставини татарського вторгнення на територію Руського воєводства ногайських татар на чолі із Кантеміром-мурзою в червні 1624 р., з’ясовано стан вивчення цієї події у вітчизняній і польській історіографії, висвітлено джерельну базу проблеми, розглянуто приготування польсько-українських сил під орудою польного гетьмана Станіслава Конецпольського до генерального бою під Мартиновим 20 червня 1624 р. У хронологічній послідовності автор показав хід дій польської армії і ногайського війська, починаючи від 4 до 22 червня 1624 р. У додатках до статті подано поіменний перелік панів-волонтерів, які зі своїми загонами брали участь у битві під Мартиновим. У тому ж реєстрі зазначено список татарських мурз, учасників баталії.