Похід армії Карла XII на Слобідську Україну: відображення події в щоденнику шведського фенріка Роберта Петре - Пінчук, Я. (Сiверянський лiтопис, 2016)
Велике значення для вивчення Північної війни, зокрема її перебігу у 1708-1709 рр. в Україні, має публікація шведських документів тієї доби. Важливим джерелом для розширення уявлень про події військово-політичного характеру є щоденник фенріка шведської армії Роберта Петре.