«І сміх, і гріх»: курйозні випадки з життя духовенства Чернігівської єпархії у ХІХ ст. - Тарасенко, О. (Сiверянський лiтопис, 2016)
У статті розглядаються питання субкультури, типи поведінки, колективна психологія духовенства як суспільної верстви населення у ХІХ ст. Яскравим проявом цих аспектів дослідження є різні курйозні випадки з повсякденного життя та професійної діяльності священнослужителів. У статті наведені характерні приклади подібної поведінки, запроваджено до наукового обігу новий документальний матеріал з історії Чернігівської єпархії.