К вопросу об управлении Юго-Западным краем в 30–40-х гг. XIX в. - Лепеш, О. (Український історичний збірник, 2010)
Стаття присвячена одному з територіальних комітетів другої третини XIX ст. – Комітету західних губерній. Він був створений російським урядом для керування 9 західними губерніями, в тому числі Київською, Волинською і Подільскою, після повстання 1830–1831 рр. У склад Комітету входили вищі державні чиновники і представники місцевих властей (губернатори і генерал-губернатори). Комітет західних губерній займався питаннями інтеграції Західного краю у склад Російської імперії.