Світська інтелектуальна еліта Гетьманщини у десятиліття модернізаційних проектів - Кононенко, В. (Український історичний збірник, 2010)
У статті на основі історіографічних та історичних джерел досліджено суспільно- політичні уявлення та ідеї козацьких інтелектуалів Гетьманщини 1760-х рр. Проаналізовано, що це десятиліття було «критичним» у реалізації концепції Малоросії та проекту Російської імперії. На 1760-ті рр., яскраво спостерігалася подвійна лояльність, що стала наслідком нерозривного зв’язку уявлення «вольностей» з іншою політичною ідеєю – службою православному протектору, який їх має оберігати. На цей час козацькі інтелектуали створили «схему» історії своєї Батьківщини, в основі якої лежало обґрунтування витоків та розвитку «малоросійських вольностей» від Русі, Великого князівства Литовського та Речі Посполитої до їх часу. У проектах Глухівської ради, творах світських інтелектуалів, наказах депутатам до Законодавчої комісії та їхній роботі у ній присутнє уявлення про Гетьманщину як фактично окрему державу у межах Російської імперії.