Про вплив сучасних розломно-блокових рухів Дніпровсько-Донецької западини на гравітаційне поле - Лубков, М.В. (Теоретичні та прикладні аспекти геоінформатики, 2012)
Проведено комп’ютерне моделювання швидкостей змінювання аномального гравітаційного поля в околі сучасних розломно-блокових рухів кристалічного фундаменту в регіоні Дніпровсько-Донецької западини (ДДЗ). Установлено, що найінтенсивніші змінювання гравітаційного поля характерні для субгоризонтальних рухів блоків кристалічного фундаменту, особливо скидів і насувів. За вертикальних рухах мікроблоків кристалічного фундаменту амплітуди швидкостей змінювання аномального гравітаційного поля приблизно на порядок нижчі. Виявлений ступінь кореляції між розглянутими розломно-блоковими рухами і відповідними змінами гравітаційного поля дає можливість проводити гравітаційний моніторинг зон сучасної активізації у регіоні ДДЗ.