Вплив забруднення повітряного середовища на стан здоров’я населення за 2001-2010 рр. - Стахів, І.Р. (Теоретичні та прикладні аспекти геоінформатики, 2013)
Досліджено вплив забруднення атмосферного повітря на стан здоров’я населення в м. Києві. Встановлено, що поряд зі збільшенням концентрації шкідливих речовин в атмосферному повітрі забрудненої території спостерігалося зростання рівнів захворюваності населення, у тому числі хворобами органів дихання, систем кровообігу, хворобами алергічного походження. Виявлено сильний прямий кореляційний зв’язок між ступенем забруднення повітря пилом і загальним рівнем захворюваності дорослого населення на бронхіальну астму (r = 0,88), системи кровообігу (r = 0,91), ішемічні хвороби серця (r = 0,89), на алергічний риніт (r = 0,72). Головна причина суттєвого збільшення рівня захворювань - забруднення атмосферного повітря шкідливими речовинами техногенного походження.