Сучасні погляди на теорію вуглеводневих систем - Устенко, Є.В.; Петруняк, В.Д.; Вижва, С.А. (Теоретичні та прикладні аспекти геоінформатики, 2014)
Моделювання вуглеводневих систем є одним з найефективніших методів прогнозування перспективності нафтогазоносності. Теорія ґрунтується на аналізі 5 ключових елементів - поширенні порід-покришок, колекторів, пасток, нафтоматеринських порід та часу осадонагромадження, і, як наслідок, формування покладів вуглеводнів. Проаналізовано основні етапи становлення теорії та основні елементи, що необхідні для побудови моделі.