Супутникові дослідження іоносферних проявів поширення акустико-гравітаційних хвиль - Беспалова, А.В.; Федоренко, А.К. (Радиофизика и радиоастрономия, 2014)
Досліджено відгук іоносферної плазми на поширення акустико-гравітаційних хвиль (АГХ) за даними вимірювань на супутнику Dynamics Explorer 2. Хвильові збурення проаналізовано в інтервалі атмосферних висот 250 - 350 км за даними одночасних вимірів температур, концентрацій і швидкостей нейтральних частинок та іонів у високих і середніх широтах. Встановлено наступні особливості іоносферних проявів АГХ: відносні варіації температур іонів та нейтральних частинок на цих широтах, за винятком областей авроральних овалів, приблизно співпадають; варіації загальної концентрації плазми протифазні до варіацій концентрації нейтральних частинок, а їх відносна амплітуда в середньому в кілька разів перевищує амплітуду варіацій концентрації нейтральних частинок; концентрація молекулярних іонів змінюється у фазі з концентрацією нейтральних частинок; вертикальна швидкість іонів у високих широтах узгоджується з вертикальною швидкістю нейтральних частинок, відображаючи їх спільні рухи вздовж силових ліній магнітного поля. Для відокремлення іоносферних проявів АГХ від інших типів збурень у високих широтах слід виконати синхронний аналіз різних параметрів іоносферної плазми.