Новые результаты палеомагнитных исследований красноцветных силурийских отложений Подолии - Поляченко, Е.; Бахмутов, В.; Константиненко, Л.; Тейсер-Еленська, М.; Кадзялко-Хофмокль, М.; Скарбовийчук, Т.; Якухно, В. (Геофизический журнал, 2014)
Наведено нові результати палеомагнітних досліджень червоноколірних порід верхнього силуру південного заходу України (район Подолії, басейн р. Дністер). Пачка цих порід у складі верхньоконівської підсвіти малиновецької серії представлена доломітами, що відповідає лудфордському ярусу міжнародної геологічної шкали, була досліджена в двох розрізах. Виділена середньотемпературна компонента намагніченості (Ф=53,4 ºS, =5,9ºE) відповідає напрямку пермських полюсів ТУМП для Балтики, що вказує на перемагнічування порід. Високотемпературна (характеристична) компонента намагніченості, що виділяється на багатьох зразках конівської світи, відповідає силурійському фрагменту ТУМП для Балтики, зумовлена наявністю теригенних зерен гематиту (титаногематиту) і інтерпретується нами як первинна намагніченість. Відповідний їй палеомагнітний полюс (Ф=19,9ºS, =339,8ºE) узгоджується із силурійським фрагментом ТУМП. Результати добре узгоджуються з попередніми палеомагнітними визначеннями по сіроколірних осадових породах силуру Подолії.