Диэлектрические функции поляризации тепловых электронов сухой атмосферы (до высот 12 км) - Белый, Т.А.; Зеленин, Ю.А. (Геофизический журнал, 2014)
Досліджено просторову дисперсію комплексної діелектричної проникності підсистеми теплових електронів та іонів стандартної сухої атмосфери у наближенні середнього самоузгодженого електричного поля на основі правої частини рівняння sh-Пуассона. Верифікацію констант проведено за двома різними експериментальними наборами даних: а) синхронні приземні спостереження позитивних і негативних іонів; б) вертикальні профілі літакового зондування напруження електричного поля атмосфери. Показано, що значення констант e, які отримані за вказаним набором даних, лежать у межах ізотопічного співвідношення для сольватованого електрона ε ~ εp ~ 2x10⁵ СГСЕ. Наведено формули для оцінки флуктуаційних діелектричних констант в одномодовому наближенні через W-функцію Ламберта (productlog). Проведено варіацію функціонала енергії за діелектричною константою як динамічною змінною. Отримано серію мультиплікативних поправок до больцманівського фактора ймовірності. Показано, що на рівні потенціалу є індукційна частина віртуального заряду струмів зміщення.