Поперечные колебания упругой многоступенчатой цилиндрической оболочки с трещинами - Леллеп, Я.; Роотс, Л. (Прикладная механика, 2014)
Досліджено поперечні осесиметричні коливання пружної багатосхідчастої циліндричної оболонки і прийнято наявність стійких тріщин у вхідних кутах сходин. Вплив тріщин на коливання оболонки оцінено з урахуванням локальної гнучкості та функції піддатливостi, що пов’язана з коєфіцієнтом інтенсивності напружень лінійної механіки руйнування. Отримано розв’язок у матричнiй формi з урахуванням довільного числа тріщин. Чисельно оцінено вплив розташування та довжин тріщин на поперечні осесиметричні коливання пружних одно- тa двосхідчастих циліндричних оболонок.