Об ультразвуковом неразрушающем методе определения напряжений в элементах конструкций и в приповерхностных слоях материалов:фокус на украинские исследования (обзор) - Гузь, А.Н. (Прикладная механика, 2014)
В статті в короткій формі наведено результати по обґрунтуванню, розробці та застосуванню UNDM (ультразвукових неруйнівних методів) визначення напружень в елементах конструкцій та в приповерхневих шарах матеріалів; причому в відповідності з назвою статті (фокус на українські дослідження) розглянуто виключно результати, одержані українськими спеціалістами. Особливістю українських досліджень є розробка вищевказаних методів визначення напружень стосовно до тривісних (включаючи двовісні та одновісні напруження як частинний випадок) напружень. В той час, як переважна кількість досліджень інших країн та інших наукових центрів присвячена розробці вказаних методів визначення напружень стосовно тільки одновісних напружень. UNDM визначення напружень базуються на закономірностях розповсюдження пружних хвиль в тілах з початковими (залишковими) напруженнями, включаючи закономірності розповсюдження поверхневих хвиль Релея. Результати, що наведено в цій статті, отримано в Національній академії наук України (Інститут механіки ім. С.П.Тимошенка та Інститут електрозварювання ім. Є.О.Патона).