Нелинейные деформативные свойства композитных материалов с трансверсально-изотропными компонентами - Хорошун, Л.П.; Назаренко, Л.В. (Прикладная механика, 2014)
Модель деформування композитних матеріалів з фізично-нелінійними компонентами узагальнено на випадок матеріалів, які армовані односпрямованими сфероїдальними включеннями. Прийнято, що матриця є ізотропною і деформується нелінійно, а включення є лінійно-пружними і мають трансверсально-ізотропну симетрію фізико-механічних властивостей. Базовими є стохастичні диференційні рівняння фізично-нелінійної теорії пружності. Зведення їх до інтегральних рівнянь і застосування методу умовних моментів приводить задачу до системи нелінійних алгебраїчних рівнянь, розв’язок якої будується методом простих ітерацій. На основі запропонованого підходу побудовано алгоритми обчислення ефективних деформативних властивостей композитів з трансверсально-ізотропними компонентами, де нелінійність обумовлена нелінійним деформуванням матриці. Досліджено залежності коефіцієнтів Пуассона від макродеформацій і діаграми макродеформування для різного об’ємного вмісту компонентів і параметрів, які характеризують форму включень.