Динамическая устойчивость вязкоупругих гибких пластин переменной жесткости при осевом сжатии - Абдикаримов, Р.А.; Худаяров, Б.А. (Прикладная механика, 2014)
Досліджено динамічну стійкість в’язкопружних пластин змінної жорсткості. Рівняння руху відносно прогинів описано інтегро-диференційними рівняннями (ІДР) в часткових похідних. З використанням методу Бубнова – Гальоркіна, що базується на одно- і багаточленній апроксимації прогинів, задачу зведено до розв’зання системи звичайних ІДР, де незалежною змінною є час. Розв’язки ІДР визначаються чисельним методом при виключенні особливостей в ядрі. На основі цього методу описано алгоритм чисельного розв’язку задачі. Виявлено ряд нових механічних ефектів.