Устойчивость установившихся движений изолированной системы, состоящей из вращающегося тела и двух маятников - Филимонихин, Г.Б.; Филимонихина, И.И.; Пирогов, В.В. (Прикладная механика, 2014)
Досліджено ізольовану механічну систему, що складена із обертового несучого тіла і двох маятників, насаджених на його поздовжню вісь. Така система моделює усунення чи збільшення маятниковими, кульовими чи рідинними (кільцевими) демпферами кута нутації штучного супутника Землі, положення якого у просторі стабілізується обертанням. Виявлено умови зародження, існування і зникнення усталених рухів системи в залежності від її параметрів. Встановлено умови стійкості основного руху (у якому несуче тіло обертається навколо поздовжньої осі, а маятники лежать на одній прямій) і побічних рухів (у яких несуче тіло обертається не навколо поздовжньої осі). Оцінено залишковий кут нутації.