О РТ-условиях в магматических очагах мантии Земли - Гордиенко, В.В. (Геофизический журнал, 2014)
Проведено дослідження РТ-параметрів вогнищ магм у мантії цього та інших океанів. Вони складають близько 25 км и 1150°С, 55-60 км и 1200°С, 95 км и 1350°С, 145 км и 1500°С, 210 км и 1700°С. Результати узгоджуються з адвекційно-поліморфною гіпотезою глибинних процесів.