Протиставлення образів царя Петра І і гетьмана І. Мазепи в радянській та російській історіографії (1941–2009 рр.) - Сухоліт, Н. (Український історичний збірник, 2013)
Стаття простежує проблему протиставлення історіографічних образів українського гетьмана І. Мазепи та російського царя Петра І, а також з’ясовували проблему відмови гетьманського уряду від зверхності Московського царства і його переходу на бік Шведського королівства. Відзначається, що конкретна політична ситуація та офіційна ідеологія Петра І значно вплинули на характеристику даної події в пізнішій історіографії.