Варяги і початки Русі у наукових студіях М.О. Максимовича - Шевченко, Н. (Український історичний збірник, 2013)
У статті розглядаються студії М.О. Максимовича (1804–1873) над проблемами походження та ранньої історії Київської Русі. Аналізується запропонований ним спосіб розв’язання «варязького питання», простежується його історіографічна доля у наукових працях російських та українських дослідників другої половини ХІХ–ХХ ст.