Церковна благодійність старообрядців у Росії в ХІХ — на початку ХХ століття - Таранець, С. (Український історичний збірник, 2013)
У статті досліджено церковну благодійність старообрядців у Росії в ХІХ — на початку ХХ ст. Встановлено, що благодійність купців для старої віри робила більше, ніж проповідь духовенства, що для купців вона була релігійно-моральною потребою, що російське купецтво, на відміну від західноєвропейського й американського торгово-промислового стану, жертвувало на культуру та соціальні потреби більше і безкорисливо. У старообрядському середовищі надзвичайно поширеною була «тайна милостиня».