Луцька в’язниця між двома світовими війнами: становлення, організація, особливості функціонування - Разиграєв, О. (Український історичний збірник, 2014)
Статтю присвячено становленню, організації та особливостям функціонуванням в’язниці в м. Луцьку між двома світовими війнами. Луцька в’язниця, як складова польської правоохоронної системи, була створена в травні 1919 р. Вона служила для попереднього (превентивного) арешту та відбування покарання відповідно до рішення суду. Наприкінці 1921 р., окрім керівника, Луцька в’язниця налічувала 40 осіб персоналу. Згідно розпорядження президента Польщі щодо організації в’язниць від 7 березня 1928 р. та відповідного розпорядження міністра юстиції від 22 червня того ж року, Луцька тюрма належала до І класу з можливістю утримування понад 450 в’язнів. Нерідко пенітенціарний заклад був переповнений в’язнями. Окрім кримінальних злочинців, у в’язниці відбували покарання особи засуджені за діяльність на користь українського націоналістичного та комуністичного рухів.