«Робінзонада» Юрія Барабаша - Панченко, В. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2006)
Корпус праць Юрія Барабаша останнього 20-річчя — це, без перебільшення, українська літературознавча класика. Після їх появи постаті, творчі та людські обличчя Григорія Сковороди, Миколи Гоголя, Тараса Шевченка стали ближчими і зрозумілішими. Про це можна говорити, як про певний підсумок українського вченого, якому випало випробувати себе затяжною московською “робінзонадою”