Актуальність історичної драми І.Франка «Сон князя Святослава» - Гончар, О. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2006)
Історична драма І.Франка “Сон князя Святослава” й до сьогодні належним чином не оцінена, лишається на маргінесі літературознавчих та театрознавчих зацікавлень. Однак це чи не найвизначніша історична драма І.Франка, суспільно-літературне значення якої полягає передусім у чітко вираженому втіленні актуальної для українців як у XII ст. та в часи І.Франка, так і в нашому сьогоденні політичної ідеї — боротьби за єдність суспільних сил, могутність і процвітання Української держави.