Підвищення чутливості акустичного методу неруйнівного контролю матеріалів - Карпаш, М.О. (Техническая диагностика и неразрушающий контроль, 2011)
Проведено короткий аналіз існуючих методів підвищення чутливості неруйнівного контролю на прикладі акустичногометоду, результати якого вказали на їх недоліки та дозволили встановити напрямки подальших досліджень. Запропоновано новий метод підвищення чутливості неруйнівного контролю, що полягає у застосуванні штучних нейронних мереж до вимірювальної інформації за відношення сигнал/шум, що є значно меншими одиниці. Проведеномоделювання запропонованого методу на теоретичних даних, а також приведено результати його експериментальноїапробації за умов безконтактного ультразвукового контролю геометричних параметрів сталевих виробів.