Безконтактна система визначення координат вимірювального перетворювача дефектоскопа - Маєвський, С.М.; Сєрий, К.М. (Техническая диагностика и неразрушающий контроль, 2012)
Запропоновано автоматизувати процес протоколювання результатів неруйнівного контролю (усунення суб’єктивності контролю) шляхом автоматичної просторової координатної реєстрації у комп’ютерній пам’яті результатів, отриманих при виконанні сканування поверхні об’єкта контролю акустичним, вихрострумовим чи магнітним вимірювальним перетворювачем відповідного дефектоскопа, яке виконується вручну дефектоскопістом. Розглянуто метод визначення просторових координат, власне вимірювального перетворювача з попереднім визначенням координат двох точкових збудників УЗ коливань (40 кГц) на його осі, шляхом вимірювання довжин шляхів розповсюдження цих коливань до трьох приймачів, розташованих на кінцях бази вимірювань.