Башкирсько-угорська проблема (дискурс джерел та стереотипи історіографії) - Пилипчук, Я. (Український історичний збірник, 2015)
Це дослідження присвячено найбільш актуальним питанням башкирсько-мадьярської проблеми. Велика Угорщина не тотожна Башкирії. З башкирських етнонімів ледь два-три є спільними з угорцями. Угорський компонент брав участь у етногенезі башкир, проте до власне угорців вони мали опосередковане відношення. Башгірди та баджгурд східних джерел це угорці. Cвідчення ал-Масуді про баджгурдів та нукарда відносяться до угорців та болгарам.