Адекватная скоростная модель - основа эффективного построения сейсмических изображений при картировании ловушек углеводородов, связанных с соляными куполами - Тяпкина, А.Н.; Тяпкин, Ю.К.; Окрепкий, А.И. (Геофизический журнал, 2015)
Ця стаття є другою у серії оглядових робіт з використання сучасних методів міграції для отримання сейсмічних зображень в районах з інтенсивною соляною тектонікою. Показано важливість підбору адекватної швидкісної моделі для ефективної побудови сейсмічного зображення і подальшого картування пасток вуглеводнів, пов'язаних з соляними куполами. Для вирішення цього завдання успішно використано променеву томографію, сканування часових затримок зображення і повнохвильову інверсію. Відзначено важливість правильної оцінки та врахування анізотропії швидкостей в процесі побудови сейсмічних зображень, що продемонстровано на реальних сейсмічних матеріалах, отриманих у районах з інтенсивним галокінезом.