Энергетический баланс тектоносферы Земли - Гордиенко, В.В. (Геофизический журнал, 2015)
Розглянуто концентрації K, U и Th у породах земної кори і верхньої мантії платформ, геосинкліналей та океанів. Виявлено збіг сумарного сучасного тепловиділення в корі і верхній мантії трьох типів регіонів за істотної розбіжності у розподілі джерел тепла за глибиною. Розраховано величини радіогенної теплогенерації порід верхньої мантії цих регіонів: близько 0,04, 0,06 і 0,08 мкВт/м³ відповідно. Для платформ установлено відповідність теплогенерації геологічній історії, тепловому потоку та глибинним температурам. Доведено виконання закону збереження енергії у геологічних процесах.