Два уровня бытия и любви в контексте мистического опыта просветления - Жиртуева, Н.С. (Кримський науковий центр НАН України і МОН України, 2005)
У статті досліджується роль любові в досвіді містичного просвітлення. Робиться висновок, що любов постає той силою, котра допомагає людині подолати недосконалість його матеріально-духовного буття й пережити глобальне єднання із світом божественного Абсолюту. Для досягнення цього людині необхідно трансформувати почуттєвий ерос у духовний шляхом знищення Его. Пригнічення почуттєвого еросу має негативний вплив на містику просвітлення.