З історії становлення кримської організації українського товариства охорони пам'яток історії та культури в другій половині 60-х рр. ХХ ст. - Кармазіна, Н.В. (Кримський науковий центр НАН України і МОН України, 2005)
Із реалізацією поточних та перспективних завдань розвитку історичного краєзнавства в другій половині 60-х рр. ХХ століття були нерозривно пов'язані зусилля державних органів і громадських організацій Криму в галузі охорони пам'яток історії та культури. На півострові активно проводила комплекс заходів щодо виявлення, збереження, дослідження і популяризації пам'яток археології, історії, архітектури, монументального мистецтва Кримська організація Українського товариства охорони пам'яток історії та культури (УТОПІК). Вивчення досвіду цієї організації буде сприяти виробленню подальших загальнодержавних й регіональних програм дослідження рідного краю, поліпшенню роботи системи охорони пам'яток. Мета даного дослідження - розглянути перші заходи на шляху становлення Кримської організації УТОПІК.