Об устойчивости композитных цилиндрических оболочек с присоединенной массой при взаимодействии с внутренним потоком жидкости - Ковальчук, П.С.; Крук, Л.А.; Пелых, В.А. (Прикладная механика, 2014)
Досліджено вплив приєднаних мас на квазістатичну (типу дивергенція) и динамічну (типу флатер) втрату стійкості циліндричних оболонок при взаємодії з внутрішнім потоком рідини. Досліджено вплив кріплення приєднаних мас до оболонок на величини критичних швидкостей потоку рідини.Одержано розв'язок задачі про стійкість заповненого рухомою рідиною трубопроводу, модельованого композитною (ортотропна модель) циліндричною оболонкою скінченної довжини при різних умовах закріплення на торцях. Крім гідродинамічного тиску, оболонка перебуває під дією всестороннього зовнішнього статичного навантаження. Досліджено вплив крайових умов при зовнішньому навантаженні на якісно різні види втрати стійкості - "квазістатичний" (типу "дивергенція") та динамічний (типу "флатер"), що реалізуються при певних ("критичних") швидкостях руху рідини.