Англомовні праці про становище Російської православної церкви в Україні в період пізнього сталінізму та перебування при владі М. Хрущова - Лаас, Н. (Інститут історії України НАН України, 2008)
У статті проаналізовано етапи дослідження англомовною історіографією другої половини ХХ – початку ХХІ ст. проблеми впливу Російської православної церкви на події в Україні другої половини 1940-х – середини 1960-х рр. Особливу увагу звернено на роль Московського патріархату в справі ліквідації Української греко-католицької церкви, а також визначено двозначність становища самої РПЦ як інституції, що не відповідала більшовицькому канону суспільного устрою.