Вплив пластичного деформування на дефектно-домішковий стан та магнетні властивості кремнію (Cz-Si) - Макара, В.А.; Стебленко, Л.П.; Плющай, І.В.; Калініченко, Д.В.; Курилюк, А.М.; Кріт, О.М.; Мельник, А.К. (Металлофизика и новейшие технологии, 2013)
Досліджено зв'язок між сформованим за високотемпературного деформування дефектно-домішковим станом кристалів кремнію та його магнітними властивостями. Виявлена у здеформованих кристалах кремнію зміна магнітного моменту зумовлена впливом двох факторів - утворенням за умов деформації анізотропних парамагнітних центрів на дислокаційних обірваних зв'язках та суттєвим збільшенням в околі дислокацій кількості домішок (кисню та вуглецю).