Спіральні хвилі в закручених пружних трубчастих стержнях, що обертаються, з внутрішніми потоками рідини - Борщ, О.І.; Гуляєв, В.І. (Інститут гідромеханіки НАН України, 2007)
Розглянуто задачу про вільні гармонічні коливання попередньо напруженого поздовжньою силою і крутильним моментом трубчастого стержня з внутрішніми потоками рідини, що обертається. Встановлено, що коливання у таких системах можуть бути реалізовані тільки у вигляді біжучих лівогвинтових та правогвинтових кругових циліндричних спіральних хвиль. Для кожного значення хвильового параметра існує чотири хвилі, дві з яких мають вигляд лівої спіралі, а дві - правої. Дисперсійний аналіз цих хвиль показав, що вони поширюються з різними швидкостями у різних напрямках.