Методика підвищення числової стійкості для розрахунку хвильового поля на основі матричного методу Томсона-Хаскела - Пак, Р.М. (Геоінформатика, 2014)
Як відомо, область застосування розрахункової схеми Томсона–Хаскела є принципово обмеженою під час безпосередньої комп’ютерної реалізації, оскільки вона призводить до помилок для високих частот в області критичних кутів поширення хвиль. У статті розвинуто підходи до усунення цієї проблеми для випадку довільного дипольного ефективно-точкового джерела, яке знаходиться у будь-якому шарі горизонтально-шаруватого напівпростору. Запропонований спосіб підвищення точності для моделювання трикомпонентних сейсмограм ґрунтується на переході від зображення хвильового поля через характеристичні матриці 4-го порядку до його зображення через характеристичні матриці вищих порядків. Після здійснення такого переходу стало можливим обчислювати хвильові поля як у разі великої товщини шарів середовища, так і для вищих частот хвиль.