Одержання та кристалічна структура нанодисперсного ТіО₂, леґованого ніобієм та цирконієм - Будзуляк, І.М.; Остафійчук, Б.К.; Ільницький, Р.В.; Гуменюк, Л.М.; Пилипів, В.М.; Заторський, Р.А. (Металлофизика и новейшие технологии, 2013)
Досліджено кристалічну структуру і фазовий склад синтезованого методою золь—ґель-технології нанодисперсного ТіО₂, леґованого ніобієм і цирконієм. Встановлено механізми заміщення Nb і Zr титану у кристалічній структурі. Виявлено, що при леґуванні ніобієм фаза анатазу зберігається при його нагріві до 1120 К, а леґований цирконієм ТіО₂ при даних умовах характеризується наявністю фаз анатазу, брукіту та рутилу із вмістом фази анатазу до 60%.