Дослідження процесів релаксації у природно зістарених монокристалах кремнію - Курек, Є.І.; Курек, І.Г.; Олійнич-Лисюк, А.В.; Раранський, М.Д. (Металлофизика и новейшие технологии, 2013)
У роботі розглянуто вплив тривалого природнього старіння та відпалу при 270°C на поведінку температурно-кінетичних залежностей ефективного модуля зсуву Gef та низькочастотного внутрішнього тертя Q⁻¹ кремнію, вирощеного методою Чохральського. Розраховано відношення швидкостей руху дефектів, визначено енергії активації Ei їх руху в інтервалі ≈ 20—300°C та проаналізовано можливі механізми релаксації дефектної підсистеми під дією напружень, які виникають у кремнії при розпаді пересиченого твердо- го розчину кисню. В околі 70°C виявлено зміну енергії активації з 0,51 еВ на 0,14 еВ, зумовлену закріпленням дислокаційних перегинів на точкових дефектах та їх комплексах. Запропоновано методику неруйнівного способу дослідження мікромеханізмів руху дефектів у кремнії.