Институционализация гражданского общества: религиозный аспект - Дербенева, Т.П. (Кримський науковий центр НАН України і МОН України, 2005)
У статті розглядаються філософські і соціологічні аспекти існування релігії. Основною подається думка про роль релігії в розвитку інститутів громадянського суспільства. Теоретичні положення ілюструються результатами конкретного соціологічного дослідження за матеріалами Криму. Новизною дослідження є уточнення методологічних основ концепції інституціоналізації релігії в структурі сучасного суспільства. Основні методи дослідження: структурно-функціональний, інституціональний, соціокультурний, феноменологічний.