До питання про соціально-утопічні мотиви в українському фольклорі (на матеріалі легенд та переказів про Запоріжжя) - Павленко, І.Я. (Кримський науковий центр НАН України і МОН України, 2005)
В статье ставится вопрос о социально-утопических мотивах и основных их коннотациях в украинской несказочной прозе.