Згвалтаванні ў Вялікім Княстве Літоўскім у ХVI–ХVIІ ст.: заканадаўства і судовая практыка - Сліж, Н. (Соціум. Альманах соціальної історії, 2015)
Тема згвалтувань у Великому Князівстві Литовському в ХVI–ХVIІ ст. практично залишилася поза увагою дослідників. За жанром вона є доволі специфічною і, як правило, досліджується в контексті гендерних відносин, історії сексу, кримінальних злочинів. У даній статті розглядається згвалтування в законодавстві і судовій практиці. Крім того, звертається увага на шлюб з використанням сили, в якому було психологічне і фізичне насилля. У суспільстві ВКЛ не було створено сприятливої ситуації для гвалтівників ні в законодавстві, ні в громадській думці. Така поведінка трактувалася як протиправна, а не норма. Прослідкувати тенденції в згвалтуваннях і шлюбах, створених через насилля, дуже складно за браком відповідних джерел. Її фрагментарність робить недосяжними для дослідження психологію злочинця і жертви, подальшу долю жінки, механізми реалізації законодавства, територіальні особливості випадків та інші аспекти.