Справи про зґвалтування й позбавлення цноти у судах Самбірської економії в XVII ст. - Гарасимчук, М. (Соціум. Альманах соціальної історії, 2015)
Дослідження злочинності дозволяє не лише реконструювати окремі засади судочинства, але й трактувати тогочасні морально-етичні норми. Об’єктом даної публікації стали акти зґвалтування, виокремлені з-поміж загального поняття «ґвалту» на основі критерію сексуального насильства. Серед вписів у актових книгах за окреслений період виявлено 8 справ про акти зґвалтувань, що подекуди вирізняються суперечливими свідченнями та рядом незрозумілостей у розповідях сторін. Враховуючи умови судових декретів (вирішення більшості наявних справ завершувалося складанням присяг про невинність у злочині, а покарання, які таки мали місце, обмежувалися фінансовими стягненнями, а як максимум – ув’язненням), виглядає, що зґвалтування або його спроба мали місце у трьох із усіх наявних випадків.