Взаємодія кон’югату наночастинок міді з цефтріаксоном з білковим, ліпідним та вуглеводним компонентами клітинної оболонки бактерій - Сімонов, П.В.; Ковальова, Д.О.; Буско, Т.О.; Дмитренко, О.П.; Куліш, М.П.; Заболотний, М.А.; Кузьменко, М.О.; Чекман, І.С. (Доповіді НАН України, 2016)
Методами квантово-хiмiчних розрахункiв та оптичної спектроскопiї дослiджено можливiсть реалiзацiї взаємодiї кон’югату наночастинок мiдi з цефтрiаксоном з бiлковим, лiпiдним та вуглеводним компонентами клiтинної оболонки грампозитивних та грамнегативних бактерiй. Показано, що в розчинах кон’югату наночастинок мiдi з цефтрiаксоном з розглянутими речовинами змiнюється положення та напiвширина дипольно дозволених смуг оптичного поглинання, що вказує на перебудову електронних станiв цефтрiаксону, обумовлену посиленням його взаємодiї з компонентами клiтинної оболонки бактерiй за рахунок наявностi наночастинок металу.