Кристалічна структура ізовалентно заміщених шаруватих індатів Ba₁₋xSrxLa₂In₂O₇ - Тітов, Ю.О.; Білявина, Н.М.; Слободяник, М.С.; Чумак, В.В. (Доповіді НАН України, 2016)
Встановлено умови ізовалентного заміщення атомів Ba в шаруватій перовськітоподібній структурі (ШПС) BaLa₂In₂O₇ по типу Ba₁₋x SrxLa₂In₂O₇ (0 6 x 6 0,75). Методом рентгенівської дифракції на порошку визначено ШПС індатів Ba₁₋x SrxLa₂In₂O₇ (x = 0,2, 0,5 і 0,7). Установлено належність ШПС Ba₁₋x SrxLa₂In₂O₇ до структурного типу SrLa₂Sc₂O₇ (пр. гр. Fmmm) та виявлено взаємозв’язки склад — будова ШПС. Показано, що збiльшення вмiсту стронцiю в ШПС Ba₁₋x SrxLa₂In₂O₇ пiдвищує ступiнь деформацiї мiжблочних полiедрiв AO₉ i зменшує довжину мiжблочної вiдстанi A(2)−O(2) в ШПС Ba₁₋x SrxLa₂In₂O₇.