Між Руським світом та Слов’янщиною: цивілізаційні образи у науковій спадщині Михайла Максимовича - Куций, І. (Історіографічні дослідження в Україні, 2016)
У статті розглянуто цивілізаційну ідентичність Михайла Максимовича. Проаналізовано специфіку цивілізаційних поглядів вченого крізь призму двоєдиної категорії «свій-чужий», окреслено основні цивілізаційні образи на його ментальній карті, простежено їхнє змістове наповнення та аксіологічне навантаження. Узагальнено роль М. Максимовича у процесі ґенези української цивілізаційної ідентичності.