Сімейні оповіді на тлі «великої історії»: 30-ті ХІХ ст. в епістолярії родини Галаганів - Будзар, М. (Історіографічні дослідження в Україні, 2016)
У статті зроблено спробу проаналізувати родинне листування представників п’ятого покоління старшинсько-дворянської родини Ґалаґанів – братів Павла, Петра, сестри Катерини (у заміжжі – Рігельман) між собою та із родичами (племінником Миколою Маркевичем, чоловіком племінниці з роду Скоропадських Павлом Граббе), управляючими маєтків. Листування охоплює короткий відрізок історичного часу – кілька років впродовж третього десятиріччя XIX ст. Автор досліджує, як саме епізоди «великої історії» відбилися у свідомості респондентів та з’єдналися із їхньою реакцією на сімейні події. Проаналізовано особливості поєднання деталей повсякденного життя в панських маєтках Лівобережної України із прикметами особистісного усвідомлення авторами листів реалій імперського буття.