Конструювання картини минулого в козацькому історіописанні XVII–XVIII ст. - Бовгиря, А. (Історіографічні дослідження в Україні, 2016)
У статті досліджуються особливості репрезентації історії в козацьких наративах, уявлення авторів про мотивацію до їх створення, відображення загальної схеми вітчизняної історії й місця в ній подій, які стали визначальними для Гетьманщини.