Шляхетське землеволодіння у Великому князівстві Литовському: джерела дослідження - Блануца, А.В. (Український історичний журнал, 2009)
У статті проаналізовано джерела дослідження проблем шляхетського зем-леволодіння у Великому князівстві Литовському, узагальнено основні типи великокнязівських земельних надань і підтверджень князям, панам і шляхті, а також представлено найбільш поширені на сьогодні дослідницькі методи студіювання задекларованої проблеми та запропоноване власне бачення шляхів її розв’язання. У додатках подаються документи Литовської метрики, які ілюструють основні типи великокнязівських надань: лист-надання, привілей і підтверджувальний лист.